In Roerdalen vindt u allerlei bijzondere natuurgebieden. Naast Nationaal Park De Meinweg zijn er nog tal van andere mooie plekjes waar u te voet, per fiets en op nog vele andere manieren geniet van de Midden-Limburgse natuur. Hieronder zetten we de mooiste gebieden voor u op een rijtje.

Munnichsbos

Het Munnichsbos (monnikenbos) in Sint Odiliënberg is een smal bos langs beide oevers van de Vlootbeek. Dit oude natuurbos bestaat voor een deel uit ongerepte natuur. De tijd lijkt er stil te staan. In het midden van het bos ligt een hoeve met historische tiendenschuur, die nog altijd in originele staat is.

In het Munnichsbos ligt Geluksplek #04 - De Kathedraal van het Munnichsbos: een beukenbos van honderden jaren oud. Lees meer op de pagina Onze Geluksplekken.

Coördinaten Global Positioning System (GPS): 51.126803, 5.988259

Open in Google Maps(externe link)

Open plek in het bos omringt door hoge bomen. De zon komt op sommige plekken door de bladeren heen.
Een mooi zicht op een meer bij het Broek met een mooie wolkenlucht

Reigersbroek

Landbouwgebied het Reigersbroek in Montfort is een laaggelegen, uitgestrekt gebied met mooie wandelpaden. Door het Rijk en Provincie is het gebied aangewezen als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De landbouwgrond wordt omgevormd tot een natuurgebied dat een natuurlijk geheel gaat vormen met de omringende landgoederen Rozendaal en Schrevenhof.

In het Reigersbroek ligt Geluksplek #1 - De Reigers van het Broek: een uitkijktoren die een prachtig 360 graden uitzicht geeft op het natuurgebied. Lees meer op de pagina Onze Geluksplekken.

Coördinaten Global Positioning System (GPS): 51.130292, 5.922881

Open in Google Maps(externe link)

Rode Beek

De Rode Beek ontspringt net over de grens bij Duitsland en vormt de rijksgrens tussen Vlodrop Station en Vlodrop. De beek meandert nog vrij door bos en natuurgebied. De Rode Beek mondt uit in de Roer. Aan de Duitse kant van de Rode Beek is een middeleeuwse landweer aanwezig, een verdedigingswal waarvan ter hoogte van Gitstap nog wallen en sloten herkenbaar zijn. 

Aan de Rode Beek ligt Geluksplek #17 Het Rad van Fortuin: de Gitstappermolen die van grote historische betekenis is voor de omgeving. Lees meer op de pagina Onze Geluksplekken.

Coördinaten Global Positioning System (GPS): 51.137692, 6.108653

Open in Google Maps(externe link)

Het rad van de watermolen Gitstappermolen in Vlodrop.
We zien de Roer met daarop twee groene kano's. In elke kano zitten twee personen die we met rode roespanen over het water zien varen. De omgeving is bosrijk en zonnig.

Roerdal

Vanuit het Duitse Heinsberg stroomt de Roer naar Vlodrop, waarna hij via Herkenbosch, Sint Odiliënberg en Melick naar Roermond slingert. In Roermond mondt de Roer uit in de Maas. In het Roerdal wonen ijsvogels, bevers en bijzondere libellen.

U kunt het gebied verkennen door een van de vele prachtige wandelroutes of fietsroutes te volgen. Zin in een beetje avontuur? U kunt ook een kanotocht maken over de Roer.

't Sweeltje

Direct aan de Vlootbeek tussen Montfort en Sint Odiliënberg ligt het bosgebied 't Sweeltje. Dit gebied van 74 hectare bestaat voor het grootste deel uit naaldbos maar bevat ook een aantal landbouwpercelen. De wegen en paden in 't Sweeltje zijn vrij toegankelijk voor voetgangers. Wandelaars van het Pieterpad maken er veelvuldig gebruik van.

In 2009 vond een amateurarcheoloog hier een Romeinse schat van bijna 2000 jaar oud. U vindt hier daarom Geluksplek #3 - De Goudschat van 't Sweeltje. Lees meer op de pagina Onze Geluksplekken.

Coördinaten Global Positioning System (GPS): 51.131123, 5.957165

Open in Google Maps(externe link)

We zien op de voorgrond een stenen muurtje met een uitvergroot voorbeeld van een munt uit de schat die op deze plek is gevonden in 2009. Op de achtergrond zien we een landschap met bomen.
Een moerassig landschap vol planten en bomen. In het midden zien we een kuil gevuld met water: een turfkoel.

Turfkoelen

De Turfkoelen is een ven ten oosten van Herkenbosch. In het verleden is op deze plek turf gestoken, waardoor er veel hoogte-variatie in het landschap is ontstaan. Samen met het aangrenzende Broekbos en het op hogere gronden gelegen naaldbos beslaat het gebied een oppervlakte van 8 hectare. De wegen en paden in de directe omgeving van de Turfkoelen zijn vrij toegankelijk.

Op deze plek vindt u Geluksplek #19 - De Koelen van de Eeuwige Kracht, waar u stil staat bij de geschiedenis van deze bijzondere plek. Lees meer op de pagina Onze Geluksplekken.

Coördinaten Global Positioning System (GPS): 51.151327, 6.085272

Open in Google Maps(externe link)