In Roerdalen kunt u heerlijk rondzwerven. Maar er zijn ook veel prachtige wandelroutes uitgezet die u kunt volgen of zelf kunt samenstellen.

Gelukswandelingen 

Wat zijn de mooiste wandelroutes van Roerdalen? We vroegen het aan onze inwoners. Zij stelden drie totaal verschillende en stuk voor stuk prachtige wandelroutes samen. Bekijk ze hier:

Bomen en water met rechts de brug en de entree van kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch

Wandelen op de Meinweg

Zowel een klein blokje om als een stevige wandeling van vele kilometers tot in Duitsland behoren tot de mogelijkheden. De routes om de Meinweg zijn aangegeven met gekleurde paaltjes. U vindt ook een overzicht van de routes op de website van Nationaal Park De Meinweg(externe link). Kinderwagen (of een rolstoel) mee? Kies dan de rolstoel- en kinderwagen toegankelijke wandelroute Familiepad Meinweg(externe link)

Een routepaaltje met daarop verschillende routes aangegeven.
Twee kindjes huppelen over een bospad

Op pad met Marius en Livia in Melick

Dat is nog eens leuk voor kinderen (en grote mensen): een wandeling rondom Melick met leuke, speelse opdrachten voor het hele gezin. Download de beschrijving(externe link), druk deze af en neem hem mee. Volg de route op de tekening en lees het verhaal van Marius en Livia, die leefden in de Romeinse tijd. Op de genummerde plaatsen spelen jullie samen een spel. Wie kraakt de code? De route is 7,7 km lang en geschikt voor kinderen van 6-12 jaar. Voor buggy's en wandelwagens is de route niet zo geschikt vanwege mul zand.

Over de grens

Onze mooie omgeving houdt natuurlijk niet op bij de grens. Maak daarom ook eens een grensoverschrijdende wandeling, bijvoorbeeld de wandeling Rothenbach-Vlodrop station(externe link) (12 km). Of de wandeling Vlodrop- Effeld(externe link) (10 km). 

Water Wandel Wereld Routes Meinvennen en Rode Beek

In het Grenspark Maas Swalm -Nette zijn in het kader van het project Water Wandel Wereld negen Premium-Wandelroutes ontwikkeld. Twee routes lopen door Roerdalen: de routes Meinvennen (18,9 km, zwaar, duur 7 uur) en Rode Beek (11,5 km, middelzwaar, duur 4 uur). U vindt de routes op de website van Water Wandel Wereld(externe link).

Wandelaars lopen in de verte over een bospad. Het zonlicht filtert door de bomen.

Pieterpad

Het Pieterpad(externe link), misschien wel de bekendste wandelroute van Nederland, voert u ook door de gemeente Roerdalen. Als Pieterpad-loper komt u door de dorpen Montfort, Sint Odiliënberg en Melick. Montfort is zelfs een etappeplaats: het dorp vormt het start- of eindpunt van een etappe. Roerdalen is dus een mooie uitvalsbasis voor deze wandelroute.

Mensen wandelen over de heide
Wandelaars op de Meinweg lopen over een pad tussen heide en bomen.

Maas-Niederrheinpad

Zin in een echte uitdaging? Dan is het Maas-Niederrheinpad iets voor u. De 342 kilometer lange route voert langs riviertjes, meertjes, broekbossen, watermolens, burchten, onbekende stadjes, indrukwekkende hoeven en kloosters. Onder andere door het Nationaal Park Meinweg en door de beekdalen van Niers, Roer, Nette en Schwalm, elk mooi op hun eigen manier. U vindt de route van het Maas-Niederrheinpad op de website van Wandelnet(externe link).

Mensen met een verstandelijke beperking

Speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking is er de Special Doe Tocht(externe link). In deze tocht zijn er verschillende opdrachten of spelletjes waarin de beleving van de natuur centraal staat. 

Een meisje met het syndroom van Down kijkt naar een pluizige paardenbloem in haar hand.