Roerdalen bestaat uit zes gezellige kerkdorpen met ieder een eigen, rijke historie. Wat dacht u van de kerkberg in Sint Odiliënberg waar al in 8e eeuw een abdij stond? Of het prachtige Kasteel Aerwinkel in Posterholt, waar u kunt dwalen door de romantische, Engelse tuin? Elk dorp neemt u op zijn eigen manier mee van het Roerdalen van vroeger tot het Roerdalen van nu. Ú bepaalt op welke manier. Uiteraard kunt u in onze dorpen heerlijk eten en drinken. En u vindt er fijne en gastvrije plekken om te overnachten

Herkenbosch

Herkenbosch (Limburgs: Hirkebosj) is een pittoresk kerkdorp met ruim 4.000 inwoners. Herkenbosch ligt aan de rand van het Roerdal. Omgeven door veel natuurschoon biedt Herkenbosch veel gemarkeerde routes die u te voet, per fiets of te paard kunt ontdekken. In de buurt bevindt zich het Nationaal Park De Meinweg met bezoekerscentrum, dat onderdeel is van het Nederlands-Duitse Grenspark Maas-Swalm-Nette. Een andere publiekstrekker in het dorp is het idyllische Kasteel Daelenbroeck.

Zicht op de kerk in Herkenbosch. Op de voorgrond veld en bomen.
Fietsers in de Melicker ohe. Op de achtergrond een witte molen.

Melick

Melick ligt aan de oever van de Roer, net ten zuiden van Roermond. Het dorp, inclusief de buurtschap Waterschei tussen Melick en Herkenbosch, heeft ruim 3.500 inwoners. In Melick, het Romeinse Mederiacum, zijn sporen van Romeinse bewoning aangetroffen. In dit dorp vindt u de herbouwde standerdmolen Prins Bernhard.(externe link) Als u het gebied per fiets verkent, is het een aanrader om via de Melicker Ohéweg (ook wel bekend als ‘de O’) naar de dorpskern te fietsen. Via deze weg kunt u ook naar Herkenbosch of Sint Odiliënberg fietsen en via de fietsbrug over de Roer naar Vlodrop.

Montfort

Montfort (Limburgs: Mofert) ligt in het meest zuidwestelijke deel van de gemeente Roerdalen en grenst aan de gemeente Echt-Susteren. Het dorp telt ruim 3.000 inwoners. De meest opvallende bezienswaardigheid van het dorp is Kasteel Montfort(externe link), met een gerestaureerde toren met daarin een bezoekerscentrum. Montfort werd in de Tweede Wereldoorlog getroffen door bombardementen. Een massagraf en een monument op de parochiale begraafplaats herinneren daaraan.

Kasteel Montfort
Kasteel Aerwinkel met bloeiende bloemen op de voorgrond.

Posterholt

Posterholt (Limburgs: Postert) ligt ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van Roermond, aan de Duitse grens. Het dorp heeft, inclusief de buurtschappen De Varst en De Holst ruim 4.000 inwoners. Kenmerkend aan Posterholt is het langgerekte karakter van het dorp. De omgeving is afwisselend landelijk en bosrijk. In dit gebied is veel reliëf, met hoogteverschillen tot maximaal 20 meter. De naam Posterholt betekent letterlijk: hogergelegen bos. U vindt er het mooie kasteel Aerwinkel(externe link).

Sint Odiliënberg

Sint Odiliënberg, (Limburgs: Berg): de parel aan de Roer. Dit dorp, ten oosten van de Maas in het Roerdal, heeft inclusief de buurtschappen Paarlo, Lerop en 't Reutje, ongeveer 3.500 inwoners. Het dorp biedt veel cultuur en historie. Zo trekt de romaanse basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus(externe link) (11e eeuw) met twee torens en huize Hoosden veel bekijks. Direct naast de basiliek is het streekmuseum De Roerstreek(externe link). Ook de volledig gerestaureerde beltmolen(externe link) uit 1883 is een trekpleister. Via het bekende Pieterpad komt u door dit mooie dorp.

Achter een geel bloemenveld ligt de basiliek van Sint Odilienberg
Het rad van de watermolen Gitstappermolen in Vlodrop.

Vlodrop

Vlodrop (Limburgs: Vlórp) is met ongeveer 2.500 inwoners het kleinste kerkdorp van Roerdalen. Vlodrop ligt aan de Meinweg, langs de rivier de Roer, aan de Duitse grens tussen Roermond en Heinsberg. Vanuit Vlodrop kunt u via allerlei mooie plekken de Duitse grens oversteken. Het dorp heeft een 600 jaar oude waterradmolen: de Gitstappermolen(externe link) in de Rode Beek. U kunt heerlijk wandelen in het bos Koebroek, dat tussen Vlodrop en Posterholt ligt. Ook een bezoek aan de St. Martinuskerk(externe link) en het pittoreske Mariakapelletje zijn absoluut de moeite waard.