Hup van de bank en de wandelschoenen aan! Vandaag gaan we naar ‘Mofert’. We gaan een rondje lopen rondom Landgoed Rozendaal (3,5 kilometer) En als je zin hebt, kun je nog wat verder wandelen en een kijkje nemen in het Reigersbroek (7 kilometer). Ga je mee? 

Stukje geschiedenis

We beginnen met een stukje geschiedenis. Ooit behoorde Landgoed Rozendaal namelijk bij Kasteel Montfort. De namen van de hoeves Heerenhof en Koningshof verwijzen naar de eerdere eigenaren. De volledig gerestaureerde hoeves zijn nu in het bezit van Limburgs Landschap. Landgoed Rozendaal wordt voor een deel nog gebruikt als wei- en hooiland. Steeds meer van het gebied wordt niet meer bemest of bewerkt. Hierdoor ontstaat een meer natuurlijk landschap met bloemen en kruiden. 
 

Rondje Rozendaal

Als inwoners van Montfort lopen wij natuurlijk te voet richting Rozendaal. Woon je wat verder weg dan kun je de auto parkeren bij de parkeerplek kruising Rozendaal/Voorste Rozendaalweg. We lopen richting knooppunt 28 en daarna richting 78. Aan het begin van het laantje zien we links de witte Heerenhof. Wat verderop vlakbij knooppunt 78 ligt een bruggetje over de Vlootbeek. Die is nu goed gevuld met regenwater. 
 

Genieten van mooie bomen

Het allermooiste aan deze wandeling zijn de statige bomen langs de lanen. Ze staan er al heel wat jaren en maken iedere keer weer indruk. In de herfst zijn ze prachtig gekleurd. In de zomer is het er heerlijk koel onder de groene reuzen. Het is niets voor niets een favoriet rondje van veel inwoners van Montfort. In de avondschemering kun je als je geluk hebt een vos of een groepje reeën zien. Je loopt verder richting 30, 31 en 32*. 

Geluksplek Stuifduinen

Door het bos lopen we richting knooppunt 26. Hier ligt een bijzondere plek midden in het bos: de Stuifduinen ook wel de Zandberg genoemd. Een plek die werd genomineerd als geluksplek. Het is ook een kindergeluksplek. Die kunnen hier namelijk heerlijk van de stuifduinen omlaag rennen, spelen in het zand, in de bomen klimmen of een takkenhut bouwen. Voor ouders staat er een bankje om even lekker op uit te rusten. Richting knooppunt 27 kom je weer bij de parkeerplek. 

Geluksplek met uitzicht

*Heb je zin in een langere wandeling. Dan ga je na knooppunt 32 richting knooppunt 7. Onze favoriet hier is de uitkijktoren. Bij knooppunt 7 zie je hem al liggen. Hij ligt niet helemaal op de route maar dat komt wel weer goed. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op het moeras- en veengebied van het Reigersbroek. Al in de 13de  eeuw beschermde het water in dit gebied Kasteel Montfort, hier vlakbij. Later werd er vooral turf gewonnen. Het is een uniek natuurgebied vol zeldzame vogels, amfibieën, vlinders, libellen en planten. Er wonen ook dassen. Met een verrekijker zie je meer.

Meer historie

Nieuwsgierig naar Kasteel Montfort? Kijk op de website van Kasteel Montfort voor de openingstijden. De rondleiding is een aanrader. Tip: geniet van een uniek kasteelbiertje, de Grauwert, op het kasteelterras. 

Route en parkeerplek

Via knooppunt 13, 21, 22, 42, 26 en 27 ben je weer terug bij de parkeerplek. 

  • Startplek: parkeerplek kruising Rozendaal/Voorste Rozendaalweg.
  • Rozendaal: 28 – 78 – 30 – 31 – 32 – 26- 27. Dit is 3,5 kilometer.
  • Rozendaal en Reigersbroek: 28 – 78 – 30 – 31 – 32 –( 3 )– 7- 13- 21 -22- 42 – 26 – 27. Dit is 7 kilometer.
Een kaartje met de knooppuntenroute. Via knooppunt 13, 21, 22, 42, 26 en 27 ben je weer terug bij de parkeerplek. Startplek: parkeerplek kruising Rozendaal/Voorste Rozendaalweg Rozendaal: 28 – 78 – 30 – 31 – 32 – 26- 27. Dit is 3,5 kilometer. Rozendaal en Reigersbroek: 28 – 78 – 30 – 31 – 32 –( 3 )– 7- 13- 21 -22- 42 – 26 – 27. Dat is 7 kilometer. Let op: dit is een ouder kaartje, knooppunt 63 kasteel Montfort ontbreekt