Leuk om te weten

 • Sjef Tegels, bijzondere bewoner van Roerdalen

  Sjef Tegels werd in 1923 in Vlodrop (Schurenhof) geboren. In 1951 werd hij tot priester gewijd en werkte vervolgens als missionaris in het Belgische Congo. In februari 1961 werd hij daar vermoord. 

 • Gerard Krekelberg en het Limburgs volkslied

  'Waar in 't bronsgroen eikenhout, 't nachtegaaltje zingt,-' zo begint het Limburgs volkslied. Bijna 100 jaar geleden werd de tekst van het lied op papier gezet door tekstdichter en onderwijzer Gerard Krekelberg. Hij werd in Neeritter geboren op 13 juni 1864 als zoon van een herbergier. Krekelberg werd onderwijzer te Vlodrop, alwaar hij op 27 november 1937 is overleden.

 • Muntvondst bij herinrichting Vlootbeek

  In oktober 2009 deed een amateurarcheoloog bij de Vlootbeek in Montfort de vondst van zijn leven. Terwijl hij met zijn fotocamera langs de Vlootbeek bij ’t Sweeltje liep, met de bedoeling libellen te fotograferen, gaf de metaaldetector die hij bij zich had, een signaal dat leidde tot de vondst van het eerste van in totaal maar liefst 65 zilveren en 6 gouden Romeinse munten. Er waren geen speciale aanwijzingen dat bij ’t Sweeltje bijzondere dingen te vinden zijn. De vondst was dus geheel toevallig.

 • Dialect

  Als u een bezoekje brengt aan Roerdalen, is de kans groot dat u de mensen rondom u hoort ‘plat kalle’, oftewel: in het Limburgs dialect hoort spreken! Limburgs verstaan of spreken is nog niet zo makkelijk, als je die taal niet als kind geleerd hebt. Het is, net als het Chinees, een echte toontaal. In een toontaal kun je met de verschillende ‘melodieën’ van één klank verschillende betekenissen aangeven. Zo kan met het woord ‘sjoon’, afhankelijk van de uitspraak, ‘schoon’ worden bedoeld, maar ook ‘mooi’ of ‘schoen’ of ‘schoenen’. Er bestaan maar weinig toontalen op de wereld.