Bezienswaardigheden in Roerdalen

In Roerdalen is veel te zien en te beleven op het gebied van kunst, cultuur en historie. Ieder kerkdorp heeft zijn eigen unieke rijksmonumenten. Denk aan kastelen en kerken maar ook aan molens en oude boerderijen. Ook op het gebied van kunst en cultuur kijkt u in Roerdalen uw ogen uit!

Een stenen beeld van een man met een baard die zijn handen vouwt. Op de achtergrond is het groen van bomen en struiken te zien. De zon schijnt op het gezicht van het beeld.

Kastelen

In Roerdalen staan maar liefst vier kastelen. Kasteel Montfort is het oudst en stamt uit ongeveer 1260. Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch werd begin 14e eeuw gebouwd. Kasteel Aerwinkel in Posterholt wordt voor het eerst genoemd in geschriften uit 1544. Bij dit kasteel kunt u prachtig wandelen in het door Pierre Cuypers ontworpen park. Het jongste kasteel van Roerdalen is Kasteel het Steenen Huys in Vlodrop. Dit is nu een privé-woning. Bezoek de websites van de kastelen voor meer informatie over rondleidingen, activiteiten, eten, drinken en overnachten.

We zien een wit gebouw met een torentje en een grote, ronde opening in de muur onder de toren. Er leidt een brug over het water naar de opening. Links en rechts staan bomen. Het is de entree van kasteel Daelenbroeck.
Het rad van de watermolen Gitstappermolen in Vlodrop.

Molens

Drie van de vier molens in Roerdalen zijn opengesteld voor publiek. De Gitstappermolen in Vlodrop is het hele jaar door geopend. De Prins Bernhardmolen in Melick is elk jaar van april tot oktober van 13.30 tot 16.30 uur open voor publiek. De Molen van Verbeek in Sint Odiliënberg is elke eerste en elke derde zaterdag van de maand van 13.00 tut 16.00 uur geopend. De rest van het jaar zijn deze molens op afspraak te bezoeken. Bekijk de websites van de molens voor meer informatie over de locaties, openingstijden en rondleidingen.

Musea

In Roerdalen vindt u twee musea: het Roerstreekmuseum in Sint Odiliënberg en het Roerdriehoekmuseum in Montfort.

Het Roerstreekmuseum is van de Heemkundevereniging Roerstreek en vertelt de geschiedenis van de regio van vroeger tot nu.

Het Roerdriehoekmuseum vertelt de geschiedenis van de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog en is een eerbetoon aan iedereen die in deze periode vocht voor vrijheid.

We zien een gebouw met groene luiken en een bord waar het woord 'museum' op staat geschreven. Dit is het Roerstreerkmuseum in Sint Odiliënberg. Op de achtergrond zien we één van de torens van de basiliek.
We zien de molen van Sint Odiliënberg op de achtergrond. Op de voorgrond een houden 'kunsthuisje' met daarin een schilderij. Op de foto staan vier kunstenaars om het kunsthuisje.

Ateliers en galeries

Als kunstliefhebber komt u in Roerdalen niets tekort. In Montfort vindt u Art Gallery Rozendaal waar u in een modern woonhuis geniet van werken van nationale en internationale kunstenaars. U kunt in Roerdalen op afspraak op bezoek bij lokale kunstenaars, bijvoorbeeld bij Marleen Hansen in Galerie TriVidha in Sint Odiliënberg en bij Dieter de Groot in Vlodrop.

Kerken en kapellen

In Roerdalen zijn mooie kerken en kapellen te vinden. Een aanrader is een bezoek aan de begraafplaatskapel en wandeling rond Sint Ludwig in de bossen bij het oude Vlodrop-Station. Ook de basiliek van de H.H. Wiro, Plechhelmus en Otgerus op de kerkheuvel in Sint Odiliënberg is een bezoek waard. Ook in de andere dorpen van Roerdalen zijn mooie kerken te vinden. Op de website van Parochiecluster Roerstreek staat meer informatie over de kerken, locaties en openingstijden.

Zicht op de kerk in Herkenbosch. Op de voorgrond veld en bomen.
Kasteel Montfort

Rijksmonumenten

In Roerdalen kunt u diverse rijksmonumenten bekijken. Van kerken en kapellen tot boerderijen en woonhuizen. Sommige rijksmonumenten zijn opengesteld voor publiek.

Bekijk voor een compleet en actueel overzicht van alle rijksmonumenten in Roerdalen de website van het Monumentenregister.