Bezienswaardigheden in Roerdalen

In Roerdalen is veel te zien en te beleven op het gebied van kunst, cultuur en historie. Ieder kerkdorp heeft zijn eigen unieke rijksmonumenten. Denk aan kastelen en kerken maar ook aan molens en oude boerderijen. Ook op het gebied van kunst en cultuur kijkt u in Roerdalen uw ogen uit!

Een stenen beeld van een man met een baard die zijn handen vouwt. Op de achtergrond is het groen van bomen en struiken te zien. De zon schijnt op het gezicht van het beeld.

Kastelen

In Roerdalen staan maar liefst vier kastelen. Kasteel Montfort(externe link) is het oudst en stamt uit ongeveer 1260. Kasteel Daelenbroeck(externe link) in Herkenbosch werd begin 14e eeuw gebouwd. Kasteel Aerwinkel(externe link) in Posterholt wordt voor het eerst genoemd in geschriften uit 1544. Bij dit kasteel kunt u prachtig wandelen in het door Pierre Cuypers ontworpen park. Het jongste kasteel van Roerdalen is Kasteel het Steenen Huys in Vlodrop. Dit is nu een privé-woning. Bezoek de websites van de kastelen voor meer informatie over rondleidingen, activiteiten, eten, drinken en overnachten.

We zien een wit gebouw met een torentje en een grote, ronde opening in de muur onder de toren. Er leidt een brug over het water naar de opening. Links en rechts staan bomen. Het is de entree van kasteel Daelenbroeck.
Het rad van de watermolen Gitstappermolen in Vlodrop.

Molens

Drie van de vier molens in Roerdalen zijn opengesteld voor publiek. De Gitstappermolen(externe link) in Vlodrop is het hele jaar door geopend. De Prins Bernhardmolen(externe link) in Melick is elk jaar van april tot oktober van 13.30 tot 16.30 uur open voor publiek. De Molen van Verbeek(externe link) in Sint Odiliënberg is elke eerste en elke derde zaterdag van de maand van 13.00 tut 16.00 uur geopend. De rest van het jaar zijn deze molens op afspraak te bezoeken. Bekijk de websites van de molens voor meer informatie over de locaties, openingstijden en rondleidingen.

Musea

In Roerdalen vindt u twee musea: het Roerstreekmuseum in Sint Odiliënberg en het Roerdriehoekmuseum in Montfort.

Het Roerstreekmuseum(externe link) is van de Heemkundevereniging Roerstreek en vertelt de geschiedenis van de regio van vroeger tot nu.

Het Roerdriehoekmuseum(externe link) vertelt de geschiedenis van de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog en is een eerbetoon aan iedereen die in deze periode vocht voor vrijheid.

We zien een gebouw met groene luiken en een bord waar het woord 'museum' op staat geschreven. Dit is het Roerstreerkmuseum in Sint Odiliënberg. Op de achtergrond zien we één van de torens van de basiliek.
We zien de molen van Sint Odiliënberg op de achtergrond. Op de voorgrond een houden 'kunsthuisje' met daarin een schilderij. Op de foto staan vier kunstenaars om het kunsthuisje.

Ateliers en galeries

Als kunstliefhebber komt u in Roerdalen niets tekort. In Montfort vindt u Art Gallery Rozendaal(externe link) waar u in een modern woonhuis geniet van werken van nationale en internationale kunstenaars. U kunt in Roerdalen op afspraak op bezoek bij lokale kunstenaars, bijvoorbeeld bij Marleen Hansen in Galerie TriVidha(externe link) in Sint Odiliënberg en bij Dieter de Groot(externe link) in Vlodrop.

Kerken

De zes kerkdorpen van Roerdalen hebben alle zes hun eigen, rooms-katholieke kerk. Vanwege hun rijke geschiedenis zijn deze bouwwerken van grote cultuurhistorische waarde voor de regio. De kerken zijn dan ook zeker een bezoekje waard!

Bezoek voor meer informatie over de locaties, openingstijden en kerkdiensten de website van Parochiecluster Roerstreek(externe link).

Zicht op de kerk in Herkenbosch. Op de voorgrond veld en bomen.
Kasteel Montfort

Rijksmonumenten

In Roerdalen kunt u diverse rijksmonumenten bekijken. Van kerken en kapellen tot boerderijen en woonhuizen. Sommige rijksmonumenten zijn opengesteld voor publiek.

Bekijk voor een compleet en actueel overzicht van alle rijksmonumenten in Roerdalen de website van het Monumentenregister(externe link).