Muntvondst bij herinrichting Vlootbeek

In oktober 2009 deed een amateurarcheoloog bij de Vlootbeek in Montfort de vondst van zijn leven. Terwijl hij met zijn fotocamera langs de Vlootbeek bij ’t Sweeltje liep, met de bedoeling libellen te fotograferen, gaf de metaaldetector die hij bij zich had, een signaal dat leidde tot de vondst van het eerste van in totaal maar liefst 65 zilveren en 6 gouden Romeinse munten. Er waren geen speciale aanwijzingen dat bij ’t Sweeltje bijzondere dingen te vinden zijn. De vondst was dus geheel toevallig.

In juni 2010 vond, ter gelegenheid van de oplevering van de heringerichte Vlootbeek en Putbeek een groot publieksevenement plaats waarbij de Romeinse muntschat eenmalig te zien was in Kasteel Montfort. Tijdens die dag werden ook vijf in hardsteen uitvergrote muntmedaillons langs de Vlootbeek onthuld. Deze muntmedaillons, met afbeeldingen van beroemde Romeinse keizers als Caesar en Nero, maken de muntschat en het achterliggende verhaal voor de bezoeker beleefbaar. Zo kunnen lokale bewoners, schoolkinderen, recreanten en wandelaars van Pieterpad en Maas-Swalm-Nettepad die langs de Vlootbeek lopen de geschiedenis ervaren.

De Romeinse muntschat is momenteel in langdurige bruikleen van Heemkundevereniging Roerstreek. De munten zijn in het Roerstreekmuseum aan het Kerkplein in Sint Odiliënberg te bewonderen. In het museum is onder andere ook het jaarboek van de vereniging uit 2010 nog te koop. In dit boek staat een uitgebreid artikel over deze bijzondere munten, geschreven door de amateurarcheoloog die de munten gevonden heeft.

Een fimpje over de vondst van deze muntschat vindt u op de website van Youtube.