Kasteel Montfort

Aan de rand van Montfort ligt de ruïne van kasteel Montfort, eeuwenlang één van Nederlands grootste kastelen. Breng een bezoek aan de kasteelruïne. Een ervaren gids leidt u graag rond!

Geschiedenis

Kasteel Montfort stamt uit ongeveer 1260 en werd gebouwd op een kunstmatige heuvel in een moeras. Het kasteel werd meerdere malen bezet en in 1794 door de Fransen ingenomen en verwoest. Begin negentiende eeuw werd het terrein rond het kasteel geëgaliseerd. Hiervoor moest een stuk van de bastionmuur gesloopt worden. In 1840 bouwde de toenmalige eigenaar op de noordoostelijke torenvoet een toren, die in de volksmond het jachtslot wordt genoemd. Deze toren is in 2005 en 2006 gerestaureerd. Stichting Kasteel Montfort is momenteel eigenaar en heeft het kasteel opengesteld voor het publiek.

Project 'Heerlickheit Montfort'

De gemeente Roerdalen, stichting Kasteel Montfort en stichting het Limburgs Landschap bundelen hun krachten om kasteel Montfort en het omliggende landschap te ontwikkelen. Hun gezamenlijke ambitie is om dit gebied te laten uitgroeien tot dé plek in de Euregio waarin de relatie tussen een kasteel en zijn landschap tot uitdrukking komt. Op 21 februari 2013 werd het officiële startsein gegeven voor de realisatie van de plannen. Deze hebben betrekking op zowel landschaps- en natuurontwikkeling, restauratie, evenementen als toerisme en recreatie. Meer informatie staat op www.kasteelmontfort.nl op de pagina 'Heerlickheit Montfort'. 

Wat is er te doen?

Wilt u een bezoek brengen aan het kasteel? Dat kan. Een deskundige gids leidt u graag rond. Een wandeling door de prachtige omgeving behoort ook tot de mogelijkheden. Maak van tevoren wel even een afspraak.

Huysdijk 4
6065 AX Montfort
www.kasteelmontfort.nl