Het is mogelijk uw eigen fietsroute samen te stellen via het knooppuntensysteem(externe link), een landelijk netwerk van fietspaden. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor één van onderstaande routes, die al volledig voor u zijn uitgestippeld. Het Nederlandse knooppuntensysteem sluit aan op het Duitse en Belgische netwerk, zodat u ook een kijkje kunt nemen aan de andere kant van de grens.

Geen eigen fiets in de buurt? Huur een fiets, e-bike of mountainbike bij Boom 2Wielers in Montfort(externe link) of bij rijwielhandel Piet Daemen(externe link) in Vlodrop.

De Klein Geluk uit Roerdalen route

Deze fietsroute leidt u langs onze geluksplekken en door het mooie landschap in Roerdalen. De route is vanuit elk knooppunt binnen de route te starten. Vanuit Roermond kunt u via de knooppunten 83-82-81 bij knooppunt 75 op de Klein Geluk in Roerdalen route aansluiten. Als u onderweg de knooppuntenbordjes 'centrum' volgt komt u in het centrum van de plaats. Bekijk de route op de website van Hart van Limburg(externe link).

Fietsers in de Melicker ohe. Op de achtergrond een witte molen.
Een fiets staat tegen een stevige paal naast een grote boom.

Culinaire smokkelroute

Deze smakelijke fietsroute neemt u mee langs de historische smokkelroute. De route is uitgestippeld door zeven horeca-ondernemers uit de gemeente Roerdalen en de Stadt Wassenberg. Stel u eigen driegangenmenu samen bij de zeven deelnemende restaurants. In Roerdalen zijn dit: Landgoed Kasteel Daelenbroeck(externe link)Rijstal Venhof(externe link) in Herkenbosch en het Boshotel/Restaurant de Meinweg(externe link) in Vlodrop. In Duitsland zijn dit: Haus Wilms(externe link) in Effeld, de Dalheimer Mühle(externe link) in Dalheim, de Tüssenbroicher-Mühle(externe link) in Wegberg en Burg Wassenberg(externe link) in Wassenberg. Haal uw kaart met de fietsroute en voorwaarden op bij één van deze restaurants.

Fietsroutes Heemkundevereniging

Heemkundevereniging Roerstreek biedt drie verschillende fietsroutes aan die u door de mooiste plekjes van de Roerstreek en langs bijzondere monumenten brengen. De routes én de kaarten zijn de vinden op de website van het Roerstreekmuseum(externe link). Een luxe, gedrukte jubileumuitgave van de routes en kaarten is te koop in het Roerstreekmuseum in Sint Odiliënberg.

We zien een gebouw met groene luiken en een bord waar het woord 'museum' op staat geschreven. Dit is het Roerstreerkmuseum in Sint Odiliënberg. Op de achtergrond zien we één van de torens van de basiliek.

Routes in Nationaal Park De Meinweg

In Nationaal Park De Meinweg kunt u naar hartenlust fietsen. Met de fietsrouteplanner(externe link) kunt u een route uitstippelen op de Meinweg die u onderweg kennis laat maken met prachtige landschappen en uitzichten.

We zien een fietspad middenin een zeer groene, bosrijke omgeving: in Nationaal Park De Meinweg. Op het fietspad zien we de achterkant van 4 mensen op een fiets. Bij één van de fietsers zit een kind achterop in een kinderstoeltje.

Van Roermond naar Meinweggebied het Melickerven

Vanuit Roermond maakt u een fantastische tocht door de bossen naar het Melickerven. Dit is een bosrijk gebied in Nationaal Park De Meinweg. De fietsroute staat aangegeven op kleine bordjes langs de weg.

Een houten bankje dat uitkijkt op water en groene bomen.
Een onverhard fietspad met links en rechts struiken en gele bloemen. Op het pad fietsen twee mensen die we van de achterkant op de fiets zien zitten.

Fietsroute Meinweg en Roerdal van Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft deze fietsroute uitgezet door Nationaal Park De Meinweg en het Roerdal. Deze route geeft een goed beeld van de diversiteit van het gebied. De fietsroute start bij Bezoekerscentrum De Meinweg aan de Meinweg 2 in Herkenbosch. Bekijk deze fietsroute op de website van Staatsbosbeheer(externe link).

De Meinwegroute

De Meinwegroute brengt u vanaf Bezoekerscentrum De Meinweg aan de Meinweg 2 in Herkenbosch, over de verharde Meinweg door het bos naar het oude klooster St. Ludwig. Via Vlodrop-station en Rothenbach komt u weer terug bij het startpunt in Herkenbosch. De route is 15 kilometer lang.

Een landschap van bomen en paarse heide met in de verte een gebouw met een plat dak. Dit gebouw is het bezoekerscentrum aan de rand van de entree van de Meinweg in Herkensbosch.
We zien een fietspad middenin een zeer groene, bosrijke omgeving: in Nationaal Park De Meinweg. Op het fietspad zien we de achterkant van 4 mensen op een fiets. Bij één van de fietsers zit een kind achterop in een kinderstoeltje.

Georoute Meinweg en Roerdal

De Georoute gaat niet alleen door De Meinweg maar ook door het Roerdal, dat net ten zuiden van Nationaal Park De Meinweg ligt. Op sommige punten is de route gemarkeerd met grote Maasstenen.

Toeren per Velomobiel en ligfiets

Op de website van ligfietsclub Grensrijder(externe link) vindt u een overzicht van diverse routes en evenementen wanneer u Roerdalen per Velomobiel of ligfiets wilt verkennen. De website is opgezet voor en door Velomobiel- en ligfietsrijders in de Euregio.

We zien een bospad op een zonnige dag met links en rechts veel groene planten. Op het pad zien we de achterkant van iemand op een ligfiets. Hij draagt een helm en een blauw t-shirt. Er hangen rode fietstassen op de ligfiets en achterop de fiets wappert een vlag met zwart, rood en geel: de Duitse vlag.
Twee kinderen die naar een bordje kijken met informatie over een trein uit de tweede wereldoorlog. Het bordje is onderdeel van de Liberation Route.

De Liberation Route

De Liberation Route brengt u langs verschillende luisterplekken. Bij iedere luisterplek staat een luisterpaal waar u meer te weten komt over de Tweede Wereldoorlog. Luister naar belevenissen van personen tijdens de laatste jaren van de oorlog. In Montfort kunt u op de rotonde bij de Linnerweg horen hoe de strijd om de Roerdriehoek hier losbarstte. Dagenlang vonden hier beschietingen en bombardementen plaats. In Herkenbosch hoort u in de Hoofdstraat meer over hoe Oost-Europese en Russische dwangarbeiders werden ingezet en behandeld door de Duitsers. Meer informatie over de route vindt u op de website van Routiq(externe link).

Fietsroutes Grenzgeschichte(n)

Deze fietsroutes zijn een onderdeel van het project Grenzgeschichte(n). De gemeenten Niederkrüchten, Roerdalen en Roermond schenken in dit project gezamenlijk aandacht aan opkomen voor vrijheid en vrede. Er zijn drie fietsroutes (Gevechten(externe link), Front en evacuatie(externe link) en Weststellungen(externe link)) die voeren langs verschillende plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog bijzondere gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. 

Flyers van de wandel- en fietsroutes zijn verkrijgbaar bij de gemeenten Niederkrüchten, Roerdalen en Roermond, bij Hart van Limburg en bij het Fletcher Landhotel Bosrijk Roermond. Het project Grenzgeschichte(n) wordt mogelijk gemaakt door het INTERREG VA Programma Duitsland-Nederland en mede gefinancierd door de Europese Unie (EU).

Een oude, roestige en gedeukte propeller van een vliegtuig. De propeller staat in Herkenbosch en maakt deel uit van een herdenkingsmonument voor slachtoffers van een vliegtuigondelijk tijdens de tweede wereldoorlog.