Liberation Route

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdańsk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen.

Limburg sluit met 22 plaatsen aan op deze route. Waarvan er twee in de gemeente Roerdalen liggen, namelijk in Montfort en in Herkenbosch. Op beide locaties is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen tijdens de laatste oorlogsjaren.
In Herkenbosch kan men het verhaal beluisteren van de koelbloedige executie van Russische dwangarbeiders. Op de locatie in Montfort gaat het verhaal over de laatste oorlogsdagen waarin tientallen bewoners ondergedoken zitten en Montfort een nachtmerrie beleeft.